XC 40 in 2018 op de markt


Volgend jaar brengt Volvo zijn compacte SUV XC40 op de markt. In afwachting daarvan malen de testprototypes hun kilometers af om het nieuwe compacte platform CMA te verfijnen, dat door de hele '40'-familie zal worden gebruikt.


De S, V en XC90 delen allemaal het nieuwe technische platform SPA (Scalable Product Architecture) dat wordt gebruikt door alle grote Volvo-modellen, de toekomstige '60'-reeks inbegrepen. Voor de meer compacte modellen krijgt de toekomstige XC40 het voorrecht om een nieuw platform in te mogen wijden met de naam CMA (Compact Modular Architecture). Die moduleerbare technische basis is ontwikkeld om er zowel berlines, breaks, cabrio's als SUV's op te bouwen. Net zoals SPA kan CMA bovendien gemakkelijk een plug-in Hybride aandrijflijn ontvangen omdat er plek is voorzien voor een batterijpakket. De toekomstige XC40 zal dan ook een T5-topversie krijgen die een benzinemotor combineert met een elektromotor.

De grote modellen van Volvo worden intussen allemaal aangedreven door turboviercilinders van twee liter. De modellen die zijn afgeleid van CMA krijgen echter een nieuwe 1.5-driecilinder, die er zowel in benzine- als dieselversies komt. Maar ook met of zonder drukvoeding (op benzine). Als kleine, compacte SUV met een verzorgd uiterlijk put de XC40 veel inspiratie uit de conceptcar 40.1 en werpt hij zich op als een Scandinavisch alternatief voor de Range Rover Evoque, BMW X1, Mercedes GLA en Audi Q3. De definitieve looks worden eind dit jaar onthuld en de marktintroductie volgt in 2018. In de nasleep daarvan komen tegen 2019 de nieuwe V40 en V40 Cross Country.

bron: www.autogids.be

(22-05-17)
« Terug
« Home