Een Jaguar Land rover als mondmasker

Luchtzuiveringssysteem van JLR houdt 97% van virussen en bacteriën tegen

Jaguar Land Rover heeft sprekende resultaten geboekt in zijn onderzoek naar een virus- en bacteriedodend luchtbehandelingssysteem voor auto-interieurs. Onafhankelijke labotests geven aan dat virussen en bacteriën voor 97% worden tegengehouden. De gebruikte technologie zou ook helpen tegen de verspreiding van COVID-19.Jaguar Land Rover is al jaren bezig met de ontwikkeling van een interieurluchtzuiveringssysteem. Twee jaar geleden stuurde de constructeur al een aankondiging de wereld in rond de gebruikte technologie. Toen was er helemaal nog geen sprake van corona en kon het bedrijf de doeltreffendheid nog niet staven met laboresultaten. Vandaag dus wel.

Voor het onderzoek en de validatie van de technologie, die afkomstig is van Panasonic en Nanoe X heet, ging JLR een partnerschap aan met Perfectus Biomed Ltd, een toonaangevend laboratorium op het gebied van microbiologie en virologie. Er werden laboratoriumtests uitgevoerd in verzegelde kamers, bedoeld om een ventilatiesysteem in de recirculatiemodus te simuleren gedurende een cyclus van 30 minuten. De resultaten leren dat virussen en bacteriën in de lucht met 97% worden tegengehouden.

Wat SARS-CoV-2 betreft (het virus dat we kennen als COVID-19): Texcell, een wereldwijde onderzoeksorganisatie die gespecialiseerd is in virale testen en immunoprofilering, stelde vast dat meer dan 99,995 % van het virus werd tegengehouden tijdens een twee uur durende labtest.

Bougie en condens

Om de lucht actief te zuiveren wordt er hoogspanning gebruikt – de ingenieur die we spraken vergelijkt het met een bougie, maar dan eentje waarbij er continu stroom vloeit tussen de elektroden. De aanwezige waterdamp in het interieur condenseert in de buurt van die elektroden en wordt door de hoogspanning opgesplitst in hydroxylradicalen (OH) en waterstof (H). 

Er worden op die manier biljoenen hydroxylradicalen gecreëerd. De uitdaging bestond erin om die lang genoeg ‘in leven’ te houden, zodat ze de kans krijgen om hun ding te doen. Daarom worden de radicalen omhuld door een jasje van watermoleculen. Dat verlengt hun levensduur van 1 seconde naar ruim 10 minuten. Komen de OH-radicalen een micro-organisme tegen, zoals een schimmel, een virus, een allergeen of een bacterie, dan gaan ze dat te lijf.

De Nanoe X-technologie van Panasonic wordt vandaag al toegepast in woningen, kantoren, hotels, zorgcentra en ziekenhuizen. Dankzij deze geavanceerde nanotechnologie kunnen ook nauw geweven stoffen worden behandeld. Dit betekent dat ook gordijnen en andere raambekleding, vloerbedekking en meubels kunnen profiteren van deze technologie. Vertaald naar een auto-interieur kun je veronderstellen dat zelfs pathogenen in de stoelbekleding, de plafondbekleding, de vloermatten en het tapijt bereikt worden. 

Het is niet duidelijk of het systeem enkel op nieuwe modellen van Jaguar Land Rover wordt aangeboden dan wel achteraf ingebouwd kan worden. Er zijn overigens al aftermarketsystemen op de markt. Octo PurePlace, bijvoorbeeld, kun je gewoon in het 12V-contact van je auto pluggen en beheren via je smartphone.

 

(20-03-21)
« Meer lezen
« Terug
« Home