Nieuwe Volvos vanaf 2019 met elektromotor

Afscheid neemt volvo nog niet van de fossiele verbrandingsmotor, maar het zet als eerste grote merk een betekenisvolle stap.

Verrassend is het niet, betekenisvol wel: het eerste traditionele automerk zet serieuze stappen naar een benzin- en dieselloos bestaan. Volvo gaat vanaf 2019 alleen nog nieuwe modellen introduceren die ten minste deels worden aangedreven door een elektromotor. Het van oorsprong Zweeds bedrijf zal niet langer wagens ontwikkelen met uitsluitend verbrandingsmotoren.

Het besluit betekent niet dat Volvo geen auto's meer zal produceren met alleen verbrandingsmotoren, maar er zullen geen nieuwe modellen meer geïntroduceerd worden na 2019. Volvo is hiermee het eerste grote automerk dat zich focust op het elektrisch rijden.

Volvo produceert al een aantal jaar hybrides, maar het duurt nog twee jaar voordat het eerste volledig elektrische model op de markt komt. Tussen 2019 en 2021 lanceert Volvo vijf volledig elektrisch aangedreven auto's, waarvan twee modellen onder dochtermerk "Polestar". Daarnaast wordt een reeks nieuwe hybride modellen geïntroduceerd. Volvo wil in 2025 minstens 1 miljoen elektrisch aangedreven auto's verkocht hebben.

In mei kondigde de constructeur al aan te stoppen met de ontwikkeling van de dieselmotor, vanwege steeds striktere milieu-eisen. De meest recente dieselmotorenlijn dateert uit 2013. De huidige motoren zullen nog doorontwikkeld worden en tot ongeveer 2023 in productie blijven. Volvo heeft een grote dieselhistorie, maar het merk bestempelde diesel op den duur niet langer commercieel rendabel. (07-07-17)
« Terug
« Home