Volvo maakt emissievrije binnenstad

Volvo maakt emissievrije binnenstad van Göteborg

Volvo gaat samenwerken met zijn thuishaven Göteborg om de binnenstad er klimaatneutraal te maken tegen 2030. Er komt een ULEZ, autonome taxi's en een geconnecteerde infrastructuur om het allemaal te verbinden.

 

De Gothenburg Green City Zone is de naam van de samenwerking tussen Volvo en zijn thuisstad Göteborg. Het doel van het project is tweeledig: de Zweedse havenstad klimaatneutraal maken tegen 2030 en een testbed vormen voor nieuwe technologieën op vlak van elektrificatie, gedeelde mobiliteit, autonoom rijden, connectiviteit en veiligheid.

ULEZ

Een eerste stap is om de binnenstad van Göteborg om te vormen tot een ULEZ, waar enkel nog emissievrije voertuigen binnen mogen. Daarvoor wordt er geofencingtechnologie gebruikt om bijvoorbeeld plug-in hybrides vanop afstand te 'verwittigen' dat ze binnen de zone moeten overschakelen op hun elektrische rijmodus. Als je navigeert naar een adres binnen de zone, zal de auto ook voldoende stroom in de batterij houden om volledig elektrisch te kunnen rijden zodra het moet.

Geconnecteerd

Er is echter meer nodig dan een digitale kaart om Göteborg om te vormen tot een klimaatneutrale stad met de mobiliteit van de toekomst. Zo wordt de verkeersinfrastructuur geconnecteerd en kan er naar de auto's worden gecommuniceerd als er bijvoorbeeld file of een ongeval is gebeurd. Daarnaast zal M, het mobiliteitsbedrijf van Volvo, elektrische deelwagens voorzien in de stad, met het plan om er later autonome robotaxi's te voorzien. Die zullen samen met andere elektrische wagens kunnen opladen in de 'mobility hubs' van de stad. De Green City Zone gaat deze lente van start en zal deze nieuwe technologieën stapsgewijs uitrollen.

(12-01-21)
« Meer lezen
« Terug
« Home